Türkiye’de vaka artışı var; 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyor! Ölümcül Strep-A bakterisine dikkat
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Strep-Abakterinin neden olduğu enfeksiyon hakkında bilgi paylaştı.
Strep-A’nın bakteriyel bir enfeksiyon olduğunu belirten Çiftçi, şunları söyledi: “beta”olarak da bilinen bir enfeksiyon olduğunu vurguladı.
Salgın döneminde alınan önlemlerin etkisiyle Strep-A’ya daha az rastlandığını belirten çiftçi, “Pandemi sonrası Strep-A hastalığını diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi daha sık görmeye başladık. Strep-A en çok bademcik iltihabına neden oluyor. Ayrıca hastalığı tanımak çok kolay, ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ağrısı, karın ağrısı , çocuklarda kusma. Bunun gibi belirtilerle seyrediyor.”dedi.
“Zamanında tedavi edilmezse ciddi klinik tablolara neden olabilir”
prof. Dr. Hastalığın zamanında tedavi edilmesinin değerine işaret eden çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Strep-A zamanında tedavi edilmezse daha ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Bazı çocuklarda boğaz enfeksiyonu ile birlikte halkımızın ‘kızıl’ dediği deri döküntüsü oluşabiliyor. Bunun dışında önemli hastalıklara yol açabiliyor. derinin yumuşak dokularında ‘streptokokal toksik şok sendromu’ veya ‘nekrotizan fasiit’ dediğimiz klinik tablolar. Tüm vücudu etkileyen çok şiddetli tablo ile dolaşım bozukluğu görülebilir. Ancak bunlar nadir görülen durumlardır.”
Düşük bağışıklığın ciddi hastalıklara neden olduğu düşünülüyor
Çiftçi, hastalığın tablosunda önceki yıllara göre bir değişiklik olup olmadığına ilişkin ise, “Pandemi sürecinde izolasyon koşullarındaydık ve birçok hastalığı çok az gördük. Bu hastalıklar çocukların bağışıklık sisteminin gerektiği gibi uyarılmamasına neden oldu.Dolaşımdaki virüs enfeksiyonunun Strep-A sorununu ağırlaştırdığını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Özellikle Batı ülkelerinde Strep-A vakalarında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Çiftçi, şunları kaydetti:
“Batı ülkelerinde bazı Strep-A vakaları ölümle sonuçlandı. Bu aslında bizim için bir uyarı çünkü Strep-A dünyanın her yerinde görülen bir bakteri ve klinik tablosunun başka ülkelerde de görülme ihtimali var. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde.
Ne yazık ki, şu anda bunun işaretlerini görmeye başlıyoruz. Strep-A olaylarının sayısında önemli bir artış var. Ayrıca dünya Strep-A’nın invaziv ve daha tehlikeli klinik formlarını biraz daha sık görmeye başladı. Ülkemizde de bu yönde veriler ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Önceki klinik dönemlere göre daha ciddi bir sorunla karşı karşıyayız gibi görünüyor.”
“Ülkemizde Strep-A vakalarında artış var”
prof. Ergin Çiftçi, “Strep-A ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklardan biri değil ama meslektaşlarımızdan ve gördüğümüz vakalardan Strep-A vakalarında artış olduğunu biliyoruz. İnvaziv tip dediğimiz hastalığın ağır formlarında artış Streptokokal toksik şok sendromu, kızıl, nekrotizan fasiit ve pnömoni gibi klinik tabloları daha ağır görüyoruz.” bilgisini paylaştı.
Solunum yolu enfeksiyonlarının artık çok daha yaygın olduğunun altını çizen Çiftçi, Strep-A’nın aslında yıl boyu görülebildiğini ancak solunum damlacıkları ile bulaştığı için kışın daha sık görüldüğünü söyledi.
“Ateşi olan her çocuk değerlendirilmelidir”
prof. Ergin Çiftçi de aileleri hastalık konusunda uyardı:
“Ateşi veya hastalığı olan her çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Doktorlar Strep-A’yı çok iyi bilirler, bunun için tanı testleri vardır. Strep-A antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Direk tedaviye başlayabilecek Aileler çocuklarının ilaçlarını önerildiği şekilde kullanmalıdır.
Hastalık antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Genellikle ilk 24 saat içinde ateş düşer ve hastalığın bulaşıcılığı ortadan kalkar. Ancak verilen tedaviye rağmen ateşi düşmeyen, genel durumu bozulan ve özellikle kızarıklık şikayeti olan çocukların mutlaka tekrar doktora götürülmeleri gerekir.
“En çok 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyor”
Streptokokal toksik şok sendromunun çok nadir görüldüğünü belirten Çiftçi, vücutta kızarıklıkla seyreden ağır bir klinik tabloya ve çocukların genel sağlıklarının bozulmasına yol açtığını, bu durumdaki çocukların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Çiftçi, “Strep-A en çok 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyor, 3 yaş altı çocuklarda ve yetişkinlerde daha az görülüyor” dedi. dedim.
“Solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatış oranları arttı”
prof. Dr. Çiftçi, hastane başvurularında artış olup olmadığına dair de şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda solunum yolu ile bulaşan hastalıkları çok yaygın görüyoruz. Bir yandan Kovid-19 devam ediyor, ayrıca influenza, RSV, adenovirüs gibi virüsleri oldukça yaygın görüyoruz, bunlar hastaneye başvuruları artırdı.
Çocuklardan bazılarında bazen viral enfeksiyonlar şeklinde bazen de viral enfeksiyonlardan sonra ikinci bakteriyel enfeksiyonlar şeklinde zatürre görüyoruz. Bu nedenle hastane başvuruları ve yatış oranları önemli ölçüde artmıştır. Strep-A olayları da var ama yatan hasta açısından çoğunlukta diyemeyiz.”