80 milyon insan bu hastalıktan muzdarip!
İSTANBUL (İGFA) – Glokom sinsi ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Glokom hastalarında göz yörüngesindeki hasar belli bir seviyeye ulaşmadığı sürece hastalarda herhangi bir şikayete neden olmayabilir.
Glokomun erken tanı ve tedavisi görmenin korunması açısından oldukça değerlidir. Göz içi basıncının yüksek olması, 40 yaş üzerinde olmak, ileri derecede miyop veya hipermetrop olmak, ailede glokom öyküsü bulunması en önemli risk faktörleridir.
Glokom anne karnında veya doğumdan itibaren herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve tedavi kalıcı görme kaybını önleyebilir. Glokomun tedavisi glokomun tipine ve seyrine göre değişmekle birlikte medikal veya cerrahi olarak yapılabilmektedir. Tıbbi tedavi ile ilerlemesi durdurulamayan veya ilaç kullanımında sorun yaşayan hastalarda cerrahi tedavi ile glokomun ilerlemesi kontrol altına alınabilmektedir.
RUTİN MUAYENE ÖNEMLİDİR!
Glokomun sinsi bir seyir izlediği ve hastaların büyük çoğunluğunun glokom hastası olduğunu bilmeyen kişiler olduğu dikkate alındığında rutin göz muayenesinin değeri daha iyi anlaşılmaktadır. Risk faktörlerine sahip hastaların yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmaları önerilir.